Slovensko 2017 – Stará Lubovňa

Letošní rok jsme zamířili do hotelu Sorea v Lubovnianskych kupelech u Staré Lubovni. Setkali jsme se starými známými jak ze slovenské společnosti, tak i z českého Willíka. Sobota se nesla ve znamení příjezdu a přivítání starých kamarádů.  Přivítali jsme i dvě nové rodiny s dětmi s WS – Michala a Natálku.

Slovenská společnost pro nás připravila bohatý program, i když bylo občas náročné se v rozsáhlém hotelu najít. K dispozici byl hotelový bazén, který jsme mohli všichni využít. Pro zájemce o správné plavání byla připravena lektorka Romana. Pro větší děti a dospělé pak angličtina s psycholožkou Katkou Jariabkovou.  Psycholožka Katka nám rovněž přednesla krátkou přednášku, tentokrát na  téma výsledky výzkumu zpracování zrakových vjemů, především problém se sníženou prostorovou orientací. Tvoření s Aškou, vyrábění látkových srdíček a omalovánky pro děti i rodiče byla nezbytná součást pobytu. Krátké a krásné tvoření si tradičně připravila Riškova maminka. Pobyt zpestřily i tradiční soutěže Karola Drapáka. O pohybové dovednosti osob s WS i rodičů se postarala Monika Žídková. Část pobytu byl k dispozici k soukromým konzultacím primář Bzdúch. Milým zpestřením bylo vystoupení country kapely Wekeend, ve které zpívá maminka Michala – nově diagnostikovaného chlapce s WS. Bylo to od celé kapely milé a obětavé vystoupení, které jsme si oboustranně užili.

A co jsme celý týden dělali?  V neděli jsme dopoledne strávili procházkou po okolí a odpoledne jsme navštívili Starou Lubovňu. Přilehlý středověký tábor, skanzen a hrad. Nebylo v našich silách si vše důkladně prohlédnout, ale každý si tam našel, co jej zajímalo nejvíce. V pondělí dopoledne probíhal připravený program a odpoledne jsme společně navštívili Nestville park – lihovar a čokoládovnu v Hniezdem spojené s ochutnávkou a exkurzí. V úterý odpoledne jsme měli domluvený výlet autobusy do Červeného Kláštora  a splutí řeky Dunajec na pltích národním parkem Pieniny kolem úchvatných skal do přístavu Lesnica. Zde bylo možné se občerstvit, prohlédnout výstavu fotografií a ukázky dřevin z parku nebo koupit suvenýr. Děti se mohly vyřádit na přilehlých hřištích. Ve středu byl společný výlet do Ružbachu – kúpelí a přilehlého parku se sochami. Ve čtvrtek odpoledne byly soutěže s Karolem Drapákem. Večer završil táborový oheň spojený s opékáním buřtů. V pátek zpříjemnil konec pobytu koncert s kapelou Weekend.

Během pobytu byl prostor pro individuální výlety např. k poutnímu mariánskému místu na hoře Zbir-Litmanová, na Spišský hrad, do Levoči, aqua parku v Popradu a dalších. Našlo se spoustu prostoru pro pohyb na přilehlých hřištích, odpočinek na blízkém ranči se zvířaty nebo procházkami po okolním bývalém lázeňském parku.  Zde byly k vidění obrovské borovice vejtmutovky  staré  150-180 let a mohli jsme popíjet místní pramen minerální vody. Bylo mnoho příležitostí pro sdílení společných radostí a starostí nebo příjemně prožitého společného času. Děkujeme všem za krásný a příjemný pobyt a těšíme se na příští rok.

(Olga Kreníková)