Letní tábor – druhý ročník (Úborsko 2023)

V minulém roce jsme si vyzkoušeli, co obnáší pořádání letního tábora pro děti s Williamsovým syndromem a jejich zdravé sourozence. Naučili jsme se toho hodně o komunikaci, organizaci, chystání aktivit i řešení konfliktů. Ve druhém ročníku jsme se snažili ze získaných zkušeností poučit a připravit dětem krásný týden nebo dva, kdy si mohou vyzkoušet, jaké je to být někde bez rodičů za zády, jen sám za sebe. Hlavní vedoucí byla i tentokrát Barbora Novotná, která na tábor dorazila i se svou několik měsíců starou holčičkou, její pravou rukou pak byla Hanka Dvořáková. Funkce zdravotnic zastávaly Hanička Hrdličková a Veronika Urbanová (každá jeden týden), pozice vedoucích a instruktorů obsadili Andrea Slováková, Pavel Kopecký, Filip Javůrek, Markéta Svobodová, Marek Smižanský a Anežka Šímová. Všem jim moc děkujeme.

A jak to probíhalo?

• Sobota 22.7.2023, den 1. Druhý ročník willikovskeho letního pobytu pro děti s Williamsovým syndromem v Úborsku, v Penzionu u Jandů, začal v sobotu. Většina táborníků se sešla na nádraží v Berouně, odkud po obědě odjela vlakem na místo určení, souběžně s doprovodným vozidlem, které dětem vezlo kufry, tašky, sportovní a výtvarné potřeby, vrtačky atd. (děkujeme paní Evě Juskové a panu Miloslavu Friedmannovi za zajištění). Na Šumavu v průběhu odpoledne dojížděly další účastnici pobytu, jejichž rodiče zvolili individuální dopravu. Prvního turnusu se zúčastnilo 16 děti ve složení: Nina, Verunka, Nikolas, Kuba, Radimek, Max, Vašek, Laura, Tomáš Ch., Matěj, Daník, Adam, Tomáš K., Quido, Miško a Lukáš. Hlavním zaměřením tábora byla sebeobsluha, starost o své tělo, o domácnost. Oproti loňskému roku pak přibyl také nácvik používání peněz.
  • Neděle, 23.7.2023, den 2. Ráno děti vystříhávaly papírové penízky, oficiální platidlo používané během tábora určené na trénik zacházení s penězi. Děti si dále tvořily jmenovky na dveře pokojů a kreslily puzzle pro potřeby dalšího programu. Po vydatném odpočinku během poledniho klidu si děti trochu zasportovaly a potom mohly do sauny a do vířivky. Večer proběhla zasloužená uvítací párty.
  • Pondělí, 24.7.2023, den 3. Děti vyrazily na výlet do Klatov. Nejprve se vyšplhaly na vyhlídku Klatovská hůrka, poté se část odvážlivcu rozhodla prozkoumat klatovské katakomby a zbytek se šel schovat před deštěm do cukrárny. Děti si mohly vyzkoušet, jaké je to vybrat si sám sladkost a sám si za ní zaplatit.
  • Útery, 25.7.2023, den 4. Dopoledne se všichni vydali do nedalekého Běhařova prohlédnout si zdejší hasičskou expozici. Po obědě pokračovalo téma peníze. Už o den dříve Tomáš K. všem vyprávěl o tom, jaké je to chodit do práce, vydělávat si, nakupovat a platit účty. A v úterý si to mohli všichni zkusit – za vydělané peníze (za úklid, plnění úkolů apod) si mohli něco sami nakoupit. Odpoledne se pak neslo ve znamení oslav: Jakub Jeřábek slavil svůj svátek a pořádal párty. Úspěšný den zakončilo společné sledování film Shrek.
  • Středa, 26.7.2023, den 5. Pátý táborový den byl ve znamení pečení, děti si ke svačině připravily jablečný štrůdl. Obnášelo to loupání a strouhání jablek, dodržení receptu i hlídání trouby. Odpoledne si mohly vyzkoušet malování na trička, navlékaly se korálky, kreslilo se – tím vším se trénovala jemná motorika.
  • Čtvrtek, 27.7.2023, den 6. Na čtvrtek připadl velký výlet vlakem. Táborníci zamířili do Železné Rudy, kde si mimo jiné prohlédli naučnou stezku Utajená obrana železné opony a dozvěděli se tak něco o naší historii.
  • Pátek, 28.7.2023, den 7. Den plný vrtání, šroubování a výroby hraček z dřevěných špalíků. Všichni byli moc šikovní. Kromě toho děti absolvovaly kurs první pomoci se zdravotnicí Haničkou, odpoledne proběhlo fotbalové derby a večer se opékaly špekáčky. Pro některé děti tábor končí, noví „účastníci zájezdu“ dorazí zítra, pro pana Jandu, majitele penzionu, však byl speciální dárek v podobě originální vzpomínkové zástěry připraven už na dnešní den.
  • Sobota, 29.7.2023, den 8. Sobota – den, „kdy se mění turnusy“, den, kdy se rozdávaly diplomy. Krom toho se zpívalo, vařilo a všichni vyrazili na procházku. Nově na tábor dorazila Kačenka, na druhý týden zůstávali Kuba, Adam, Nikolas, Matěj, Quido, Daník a Verunka.
  • Neděle, 30.7.2023, 9. den. Dnešní dopoledne patřilo dopisování deníčků, psaní dopisů, kreslení a připravování dárku pro zdravotnici Verču, která slavila narozeniny. Po odpolední vycházce do Běhařova k hasičské vitríně a vydatné večeři jsme Verče popřáli, poté následovala Just dance párty.
  • Pondělí, 31.7.2023, 10. den. Výstup k zázračné studánce na Dobré Vodě.
  • Úterý, 1.8.2023, den 11. Děti jely na výlet vlakem do Klatov do cukrárny. Po pozdním obědě následoval odpočinek a psaní pohledů a deníčků. K večeři si všichni opekli špekáček a potom se zpívalo s kytarou.
  • Středa, 2.8.2023, 12. den. Dnes dopoledne všichni účastníci tábora úspěšně zdolali opičí dráhu a za úžasné výkony získali medaile. Odpoledne proběhla diskotéka v režii pana Jandy mladšího a po večeři následoval poslední díl Shreka, Zvonec a konec.
  • Čtvrtek, 3.8.2023, 13. den. Po snídani šli táborníci na procházku na kopec, aby si užili krásný výhled na Šumavu. A když konečně vykouklo sluníčko, tak jej řádně jogínsky pozdravili. Odpoledne následovala další procházka s malým protažením. Po večeři pan Janda nafouknul trampolíny a večer byl tak zcela skákací.
  • Pátek, 4.8.2023, 14. den. Předposlední den: hned po snídani se všichni vydali na 4,5 km vzdálenou rozhlednu Markéta. Po obědě a poledním klidu následovalo balení a příprava na odjezd domů. Po večeři proběhl poslední táborový kvíz a pořádné rozloučení.
  • Sobota, 5.8.2023, 15. den. Poslední den tábora, po snídani přesun na nádraží a odjezd vlakem směr Beroun, kde už čekali natěšení rodiče.

Děkujeme Báře a Hance, všem ostatním táborovým vedoucím, asistentům a zdravotníkům za trpělivost a ochotu strávit část svého volna s našimi dětmi. Vážíme si toho! Dále děkujeme za materiální podporu rodině Kovárnových, Palu Kotešovskému a Bohušu Varošovi ze Slovenska. Velký díky pak patří panu Jandovi, jeho rodině a personálu penzionu – za velkou podporu našich dětí, trpělivost a ochotu.

Fotografie z tábora najdete tady.