2018 04 Fotografie Petraskova Bart Divnezajmy

Jarní pobyt Willíka v Želivě 2018

želiv
Želiv – klášter

Letos jsme na přelomu dubna a května s Willíkem vyrazili již tradičně na víkendový pobyt do Želiva na Vysočině. Celého setkání nebo jeho části se zúčastnilo celkem 18 rodin, z toho se jedna rodina poprvé. Na naše pozvání přijela také šestiletá holčička s Williamsovým syndromem z jednoho domova pro osoby se zdravotním postižením s doprovodem.

Program začal v sobotu dopoledne, kdy jsme se všichni společně seznámili, probrali jsme program a rozdělili děti jednotlivým asistentkám (tentokrát Img 3677jsme měli k dispozici celkem 14 asistentů a asistentek, ne všichni ale fungovali po celou dobu pobytu). Rodiče s asistenty probrali individuální potřeby jednotlivých dětí, poté začal muzikoterapeutický (Mgr. Věra Korhoňová), cvičební (Mgr. Marie Magdoňová) a herní (Aška Goláňová) program pro děti. Rodiče měli valnou hromadu, resp. shromáždění členů. Byla zvolena nová Výkonná rada spolku, rekapitulovali jsme aktivity roku 2017, vč. finanční zprávy. Součástí programu bylo představení nově přeložené a vydané brožury o managementu WS ze zdravotního pohledu, která byla podpořena granty Veolia a Avast. Odpoledne za námi přijela fotografka Dáša Petrásková, která s dětmi nafotila novou fotosérii.

S Camillou Latimier a Xénií Dočkálkovou ze Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením jsme se pak celé odpoledne věnovali krizovým situací, které se během péče o dítě s mentálním postižením objevují.  Děti s Williamsovým syndromem absolvovaly muzikoterapii a cvičení s hudbou. Večer se konal táborák.

Img 3575 Img 3581V neděli pokračoval program pro rodiče s Xénií Dočkálkovou ze SPMP na téma Svéprávnost. MUDr. Monika Němcová z České asociace pro vzácná onemocnění poté představila projekt paliativní péče u vzácných onemocní, následovaly individuálními rozhovory s rodinami na tohle téma. Děti opět absolvovaly muzicírování s Věrou Korhoňovou, cvičení a hledání pokladu s Maruškou Magdoňovou. Překvapením pro všechny pak byla muzikoterapie s panem Alešem Fuchsem. Zdraví sourozenci (celkem 5 dětí) strávili den s Mgr. Lenkou Hrnčířovou a psychologem Mgr. Davidem Havelkou. Fyzioterapeutka Monika Žídková prohlédla děti a fotografovala je kvůli projektu zaměřeného na chybné postavení těla u Williamsova syndromu. Večer volná zábava, oslava narozenin, individuální konzultace.

V pondělí se konal výlet rodin na vrch Křemešník spojený s výstupem na rozhlednu, prohlídkou kostela a procházkou po křížové cestě. Img 3703Rodiny, které se výletu nezúčastnily, mohly využít individuální i skupinové muzikoterapie s Věrou Korhoňovou. Fyzioterapeutka Monika Žídková představila „obleček“, který se používá ke stimulaci při cvičení metodou VM2G. Večer jsme společně oslavili „Čarodějnice“.

Fotografie z pobytu najdete zde: https://photos.app.goo.gl/JXlm7vx0T7iBcvU23