Hezky pěšky s Willíkem – výsledky

Hezky pěšky je facebooková skupina lidí, kteří rádi chodí pěšky a ještě raději se v tom navzájem povzbuzují a hecují. Pořádají například pravidelné měsíční výzvy v počtu nachozených kilometrů a několikrát ročně také chodecké charitativní akce ve prospěch nějaké bohulibé organizace.

Do letošní výzvy Prvních podzimních 100 km přihlásila Willíka Linda Tůmová, maminka Tomáše s Williamsovým syndromem. A podařilo se, spolek Willík byl vybrán! Jak celá akce fungovala? Zájemce si v e-shopu objednal dřevěnou medaili s logem akce a logem spolku Willík. První podzimní den, tj. 23. 09. 2023, se vše spustilo, každý chodec si sám počítal kroky a kilometry (krokoměr, chytré hodinky, aplikace v telefonu) a sám si udával tempo. Po splnění výkonu si pak na zadní stranu medaile zaznamenal datum, ke kterému vzdálenost zdolal a na FB stránce události dosažení cíle ohlásil.

Akci jsme pojali jako způsob, jak zvýšit povědomí o naší vzácné diagnóze. Každý účastník výzvy dostal kromě medaile s logem i leták o Williamsově syndromu a spolku Willík, aby měl představu, koho svým pohybem podporuje. Sdílením pokroků na FB se pak informace o Willíkovi dostala i k dalším lidem (FB skupina Hezky pěšky má aktuálně kolem 5000 lidí), v době konání akce jsme zaznamenali velký nárůst přístupů na webu i na FB profilu Willíka. Díky společné snaze o propagaci se nakonec do výzvy zapojilo rekordních 250 lidí, další zhruba stejný počet se zúčastnil bez zakoupení medaile. Willík získal celkem 25% z výtěžku prodeje medailí, tj. 14 865 Kč. Tyto finanční prostředky využijeme na tábor pro děti a mladé lidi s Williamsovým syndromem a jejich sourozence, který se bude konat o prázdninách na Šumavě.

Myslím, že spojovat pohyb s charitou je skvělý nápad, jsme moc rádi, že jsme se mohli na jeden měsíc stát členy komunity Hezky pěšky (a je nutné zdůraznit, že někteří z našich členů se zapojili opravdu aktivně a svých sto podzimních kilometrů poctivě odchodili). Děkujeme panu Michalovi Vitáskovi, který za komunitou Hezky pěšky stojí, za to, že se do podobných akcí pouští a Lindě Tůmové za nápad a jeho prosazení.